Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budoucnost čínské ekonomiky je nejistá

Čína si už odedávna klade za jeden z hlavních cílů ekonomický růst s cílem sesadit z trůnu Spojené Státy. 

Před několika lety, kdy všichni brali Čínu jako rozvojovou zemi to bylo nereálné, ale každoroční plnění vysokých cílů ukázaly, že Čína je na správné cestě k dosažení tohoto cíle. No do cesty její vstoupila pandemie COVID-19, kvůli které se v pátek čínský premiér Li Keqiang vyjádřil, že Čína, poprvé od zahájení zveřejňování cíle ekonomického růstu (roku 1990), tento cíl pro rok 2020 nestanoví. Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí 2020 vykázala 6,8% pokles, což je první pokles za desetiletí. I přes slíbeným masivním vládním stimulem je budoucnost druhé největší ekonomiky na světě v nejistotě.

Nový koronavirus, který se objevil ve středočeském městě Wu-chan koncem minulého roku, infikoval více než 5 milionů lidí na celém světě a zabil více než 332 000 lidí. Za pandemii byla zodpovědná hlavně pomalá reakce orgánů ve Wu-chan. Jedna studie odhaduje, že infekce by se mohla snížit o 95 %, pokud by úřady před třemi týdny uzavřeli město. Už před tímto vypuknutím experti a zákonodárci naléhaly na ústřední vládu, aby dala regionům více pravomocí a zdrojů na rychlejší reakci na zdravotní krize.

Minulý měsíc přední američtí výrobci zdravotnických bezpečnostních pomůcek informovali Bílý dům, že Čína jim v době krize přikázala vyvážet zboží. Jak informovali američtí obchodníci, v současnosti je možné pozorovat, že čínská komunistická strana opět ,, zabavila '' výrobní linky vyrábějící zdravotnické prostředky, což vzbuzuje obavy, že se země připravuje na druhou vlnu koronaviru. Společnost Fox News uvádí, že ČKS s největší pravděpodobností opět pohlcuje veškerou kapacitu, protože podnikatelé si stěžují na varování dodavatelů, že nejsou schopni zpracovat nové objednávky.

Vláda chce pravděpodobně předejít situaci v USA, kdy přílivová vlna infekcí, poukázala na nepřipravenost zásob ochranných oděvů. Zdravotní sestry a lékaři v některých z nejznámějších hotspotů – včetně NYC – byli nuceni pracovat bez masek a rób, Nebo jednorázové masky byli nuceni používat týden nebo déle. Může opět nastavit tento stav v USA při druhé vlně, z důvodu ohromení dodavatelů objednávkami čínské vlády v posledních týdnech?

Peking v současnosti donutil asi 108 milionů Číňanů v severovýchodní provincii Jilin k domácí karanténě po jejím zrušení v minulosti. Znepokojující je i opětovné spuštění hromadného testování ve Wu-chan.

Vzhledem k novou hrozbu viru Čína uvízla na svých občanech. Akademici použili chybné informace na sestavení chybných modelů a lídři se spoléhali na tyto chybné modely. Nesnášející názory byly potlačeny. Média vzbuzovala obavy a svět zpanikařil. Z čehož se zrodil začarovaný kruh.

Nové hrozby šíření vyvstávají nejen v Číně, ale i v Brazílii, pokud se ohnisko vytrhne zpod kontroly. Analytici začínají počítat i s prognózou, že by Brazilci mohli znovu nakazit celou západní polokouli.

Krátkodobé výsledky nakažených v Švédsku jsou horší než v Norsku, Finsku nebo v Dánsku, ale na druhé straně lépe než ve Spojeném království, Francii, Španělsku, Itálii nebo Belgii. Švédsko přistoupilo, jako jedna z mála zemí, ke kolektivní imunitě, z čehož bude pravděpodobně profitovat z dlouhodobější hlediska, díky rychlejšímu hospodářskému oživení a menšímu počtu úmrtí jako uváděli prognózy.

Autor: Lukas Baloga | pondělí 25.5.2020 18:01 | karma článku: 7,06 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Lukas Baloga

Vývoj „korona" farmaceutických firem

Farmaceutické společnosti, které dokázaly nejrychleji vyvinout vakcínu na koronavirus, vytěžily nejvíce z recese, ze které se pomalu vzpamatováváme.

14.6.2021 v 11:04 | Karma: 7,55 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Ekonomika eurozóny ožívá

Eurozóna má našlápnuto na rychlé ekonomické oživení, jak nasvědčují úžasná makroekonomická data zveřejněná během minulého týdne.

7.6.2021 v 11:41 | Karma: 5,99 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Je Bitcoin opravdu nová verze zlata?

Bitcoin vlastní zhruba 17 % světové populace a 46 milionů Američanů. Nadnárodní společnosti jako Amazon, Microsoft nebo Home Depot ho přijímají jako běžnou formu platby.

1.6.2021 v 14:01 | Karma: 7,23 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Kryptoměna, která pobláznila svět

Bezkonkurenčně nejrůstovější kryptoměna, která byla založena jako žert bez reálné využitelnosti, je dogecoin s více než 12 000% růstem za rok.

11.5.2021 v 15:41 | Karma: 6,58 | Přečteno: 275x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Dočasná komoditní rallye

Kromě průmyslových komodit, které zažívají spanilou jízdu s rostoucí chutí společností produkovat, můžeme pozorovat i nárůst cen zemědělských komodit, což může v krajních případech vyvrcholit v potravinovou krizi.

10.5.2021 v 13:10 | Karma: 5,79 | Přečteno: 132x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 345x
Finančním trhem jsem se začal aktivně zabývat již během vysoké školy. Inženýrské studium jsem absolvoval na Ekonomické univerzitě v Bratislavě a zároveň postgraduální studium na Nottingham trent university v Nottinghamu. Při studiu jsem zastával post člena investičního výboru a analytika u obchodníka s cennými papíry. V současnosti pracuji jako analytik a zároveň pracovník na oddělení dealingu ProfitLevel. Studium makro a mikroekonomického dění aplikuji na investování na finančních trzích. O těchto tématech píšu i na svých blozích.

Seznam rubrik