Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejzajímavější investice v roce 2021

Finanční trhy jsou v pozitivním rozpoložení, poté, co několik společností vyvinulo vysoce účinné vakcíny na koronavirus s možným očkováním již počátkem roku 2021.

Dalším faktorem je, že Trump ustoupil a začalo předávání moci novému americkému prezidentovi Joe Bidenovi. Nákup dluhopisů a akcií centrálními bankami bude pravděpodobně pokračovat, což bude zřejmě vytvářet i nadále přibližně 8 % inflaci na akciových trzích a znamenat i nadále býčí růst.

Měny

Nejzajímavějšími měnami rozvinutých zemí, které by měly posilovat oproti koši měn mohou být risk-on měny jako kanadský dolar, australský dolar nebo novozélandský dolar. Očekávané oživení ekonomického růstu, může v budoucnu zvyšovat poptávka po cyklických komoditách jako ropa nebo měď, což následně zvýší poptávku po zmíněných měnách, které jsou navázány na komodity. V budoucnu se investoři nebudou dívat, která centrální banka zvýší úrokové sazby, čímž by měna zhodnocovala, ale která země v nižší míře přistoupí k fiskálním stimulům a má udržitelnější dluh.

Na druhou stranu měny jako euro nebo americký dolar mohou zažívat postupné znehodnocování z důvodu silného dlouhodobého zadlužování, které se v budoucnu může stát pro zemi přítěží. Zajímavé bylo vyjádření Jerome Powella na fóru organizovaném ECB, podle kterého se ekonomika transformuje do nové podoby se značným počtem pracovníků, kteří budou potřebovat podporu, aby se dokázali zorientovat v postpandemické ekonomice. Christine Lagardeová se také vyjádřila, že pomoc ve formě stimulů od států a centrální banky bude pokračovat, což při heterogenních zemích může znamenat v budoucnu obrovský problém.

Je ale nutné mít na paměti, že část portfolia v hotovosti nepřinese investorům zajímavé zhodnocení, ale spíše slouží jako částečné zajištění před výraznější devalvací.

Návrat k hodnotovým akciím

Hodnotové investování bude vždy považováno za druhý stupeň filozofie investování. V každém období existovalo něco lepší než hodnotové investování: posledních 10 let technologické akcie, v minulém desetiletí vysoce zadlužené realitní obchody, v 90. letech to byly opět internetové akcie a takto bychom mohli vyjmenovávat další historické trendy.

Na druhé straně je nutné ukázat nůžky mezi hodnotovými a růstovými, které nikdy v historii nebyly tak velké jako dnes. V budoucnu by ETF na hodnotový index S&P 500 (SPYV), který vybírá akcie s nejlepším oceněním na základě několika hlavních metrik oceňování akcií, mohl doplnit vaše portfolio.

Akcie rozvojových trhů

Hlavní faktor, který hraje ve prospěch rozvojových trhů je prémie oproti nafouknutým trhům rozvinutých zemí a možné přelévání peněz do finančních trhů rozvojových zemí. 

Nejzajímavější zemí, která v současnosti zažívá raketový růst je Čína. Jako první se „vyléčila“ z koronaviru, zatímco ostatní země zažívají druhou vlnu. Ekonomové očekávají, že čínské HDP překoná USA v roce 2030, ale při současném růstu zemí může být očekávání překonáno. Důležité je také zmínit, že v Číně neplatí duševní vlastnictví, což pomáhá technologickému pokroku. Dalším faktorem ekonomického růstu je populace a vzdělání. Růstem ekonomiky a outsourcovaných firem do Číny dlouhodobě pozitivně prospívalo ekonomice a životní úrovni a vzdělanost jde ruku v ruce s ekonomickým růstem. Země, které budou dlouhodobě růst a dokázaly si ukrojit největší podíl trhu jsou technologické firmy: Alibaba, JD, Tencent nebo Vipshop. Pokud země bude i nadále pokračovat stejným tempem jako dosud, společnosti budou růst nejen v domácí zemi, ale i zahraničí.

Na druhé straně nelze zapomínat na politické riziko spojené s kurzovým rizikem, které je při současné vládě vysoké.

Další „horkou“ zemí může být Indie. Hlavním důvodem je pokračující přesun fabrik z Číny do Indie z důvodu nákladů na pracovní sílu, která je současně v Indii výrazně nižší. Pokud se přírůstky nákazy sníží a rozvojové země se dostanou do expanze, pozitivní růst se může projevit i v Indii. Na druhé straně, úroveň rozvinutosti finančního trhu je stále nízká. Pokud se budete rozhodovat o této relativně long-run investici je rozumnější investovat přes ETF fondy, které rozkládají riziko mezi několik společností nebo rozvojových asijských zemí a zajišťují investici před kurzovým rizikem.

 

Autor: Lukas Baloga | úterý 1.12.2020 12:53 | karma článku: 7,46 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Lukas Baloga

Vývoj „korona" farmaceutických firem

Farmaceutické společnosti, které dokázaly nejrychleji vyvinout vakcínu na koronavirus, vytěžily nejvíce z recese, ze které se pomalu vzpamatováváme.

14.6.2021 v 11:04 | Karma: 7,55 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Ekonomika eurozóny ožívá

Eurozóna má našlápnuto na rychlé ekonomické oživení, jak nasvědčují úžasná makroekonomická data zveřejněná během minulého týdne.

7.6.2021 v 11:41 | Karma: 5,99 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Je Bitcoin opravdu nová verze zlata?

Bitcoin vlastní zhruba 17 % světové populace a 46 milionů Američanů. Nadnárodní společnosti jako Amazon, Microsoft nebo Home Depot ho přijímají jako běžnou formu platby.

1.6.2021 v 14:01 | Karma: 7,23 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Kryptoměna, která pobláznila svět

Bezkonkurenčně nejrůstovější kryptoměna, která byla založena jako žert bez reálné využitelnosti, je dogecoin s více než 12 000% růstem za rok.

11.5.2021 v 15:41 | Karma: 6,58 | Přečteno: 275x | Diskuse| Ekonomika

Lukas Baloga

Dočasná komoditní rallye

Kromě průmyslových komodit, které zažívají spanilou jízdu s rostoucí chutí společností produkovat, můžeme pozorovat i nárůst cen zemědělských komodit, což může v krajních případech vyvrcholit v potravinovou krizi.

10.5.2021 v 13:10 | Karma: 5,79 | Přečteno: 132x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 345x
Finančním trhem jsem se začal aktivně zabývat již během vysoké školy. Inženýrské studium jsem absolvoval na Ekonomické univerzitě v Bratislavě a zároveň postgraduální studium na Nottingham trent university v Nottinghamu. Při studiu jsem zastával post člena investičního výboru a analytika u obchodníka s cennými papíry. V současnosti pracuji jako analytik a zároveň pracovník na oddělení dealingu ProfitLevel. Studium makro a mikroekonomického dění aplikuji na investování na finančních trzích. O těchto tématech píšu i na svých blozích.

Seznam rubrik